LUCIE ČÁPOVÁ

- průvodkyně na vaší cestě k SOBĚSTAČNOSTI

Recept na lahodnou ŠÍPKOVOU LIMONÁDU plnou vitamínu C – bez vaření

Tuto limonádu považuji za zázrak! Miluju její plnou chuť, jednoduchou přípravu a tu energii, kterou mě vždycky nabije:-)

Nejprve musíme nasbírat šípky.

Na šípkách je naprosto skvělé, že se mohou sbírat dlouho dobu, vlastně i během zimy. Já často sběr bylinek nestíhám a na podzim je tolik práce na zahrádce, tak se na šípky často vydávám až na úplném konci roku, někdy i v lednu.

Šípky tedy můžeme sbírat od té doby, co jsou pěkně červené, až do té doby, dokud je úplně nesezobou v zimě ptáčci nebo neopadají.

Vůbec nevadí, že jsou přemrzlé. Já u přemrzlých (měkkých) šípků hned vycucávám sladkou „marmeládu“, která z nich po utržení vytéká. Je sladká a plná vitamínu C. Jen je potřeba dát pozor, abychom jí vycucli jen tolik, abychom s ní nesnědli i chloupky, které jsou uvnitř šípku. Ty pak nepříjemné pálí na jazyku nebo na patře ještě i druhý den!

Natrhané šípky důkladně usuším při teplotě do 40°C, trvá to několik dní.

Na každou zimu si suším alespoň 2 veliké zavařovací sklenice šípků. Jsou nejlepším zdrojem vitamínu C na zimu spolu s jablky a s kysaným zelím. Vůbec nevyužívám pomeranče a mandarinky jako doplnění vitamínů. Citrusy ochlazují a na zimu nejsou příliš vhodné.

 

Na limonádu vezmu asi jednu hrst sušených šípků a podrtím je v hmoždíři.

Místo hmoždíře je možné je i rozdrtit kleštěmi, každý šípek zvlášť. Důležitě je šípek „otevřít“.

Rozdrcené šípky nasypu do zavařovací sklenice 0,7 litrů . . .


 

 

 

 

 

 

. . . a zaliju studenou vodou.

 

 

 

 

 

 

 

Takto zalité šípky nechám v pokojové teplotě stát přes noc nebo přibližně 12 hodin.

Po 12 hodinách vypadá moje sklenice s šípky takto:

 

 

 

 

 

 

 

Voda se zbarví do temně ruda, šípky do ní předaly svou sílu.

Přes jemné sítko přecedíme, aby nám v limonádě nezůstaly žádné chloupky z šípků. A můžeme ochutnat tuto lahodnou limonádu.

A máme hotovo! Tak snadné to je!♥

Problém je, že jeden doušek nikdy nestačí:-)

Určitě vás překvapí ta plná a přitom lahodná chuť. Je to vitamínová bomba!

Můj tip:

Scezené šípky ještě nevyhazuju. Přendám je do malého kastrolu, znovu zaleju studenou vodou a nechám na mírném plameni asi hodinu povařit. Po scezení vznikne čaj, který je také velmi dobrý. Sice už v něm není skoro žádný vitamín C, ale to nám nevadí, protože toho jsme vypili dostatek už v limonádě:-) Tento čaj doslazuji medem a piji ještě horký, je to životabudič:-)

Zbytek z rozdrcených šípků dávám ven k rostlinám jako hnojivo. Šípky jsou pro mě tak vzácné, že z nich nechci vyhodit ani malý kousíček.

Vyzkoušejte je i vy, určitě si je také zamilujete. Je to velmi jednoduchý krok k soběstačnosti:-) Další tipy najdete v mém eBooku zdarma

Výhodou této limonády je, že vám doma nezabere skoro žádné místo (nemusíte ji mít zavařenou v láhvích), nemusíte do ní přidávat vůbec žádný cukr, můžete si ji vyrobit doma úplně kdykoliv, vždy takové množství, které ten den vypijete. Jen musíte mít dostatek nasušených šípků. Dobře usušené šípky vám vydrží v uzavřené sklenici v temnu i 2 roky:-)

Napište mi, jak se vám povedla šípková limonáda.  A jak máte rádi šípky vy?

Máte chuť začít se mnou vyrábět i kosmetiku? Ano, slibuju, je to také velmi jednoduché! A návykové!  Protože SKVĚLÉ!

Máte poslední šanci přihlásit se na Nedělní kurz výroby kosmetiky v Praze 4 v Braníku, kurz se koná už tuto neděli 3. 12. 2017 od 10 do 14 hodin. Další kurzy budou až na jaře roku 2018

Pro přihlášení a další informace mi pište prosím na email lucie@sobestacnezeny.cz

Mějte se přenádherně!

Užijete si sbírání šípků!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucie Čápová
Odešla jsem z velkoměsta a už 15 let si buduji svůj ráj na zemi na malé ekofarmě. Nechodím do zaměstnání, farma uživí mě i mé děti, jsme potravinově soběstační, žijeme ekologicky, beze spěchu, šťastně. Toužím předat toto vědění a zkušenost i dalším ženám, je to tak jednoduché a smysluplné! Začít můžete hned, na jakémkoliv místě na světě. Můj příběh a více o životě na farmě si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.